Hem » Husvagnsdäck & Släp

Husvagnsdäck & Släp

Däck till husvagn och släp

Är du osäker på vilka däck du ska ha till husvagnen, husbilen eller släpkärran?
C-däck, RF-däck, XL-däck…
Det finns många olika däcktyper och det kan vara svårt att välja. Lastbärigheten är en viktig faktor, också var och när du kör. Oftast behövs det också ett lite högre däcktryck om du lastar lite tyngre.
Om du kör på vintern är det viktigt att däcken på släpet fungerar ihop med bilens däck. Om du har dubbdäck på bilen så måste du ha dubbdäck på släpet också. Om du har friktionsdäck på bilen så går det att ha både friktionsdäck eller dubbdäck på släpet.

Vi hjälper dig att välja rätt däck.

Oavsett om du skall åka på långsemester eller bara några mil, så är däcken viktiga. Oftast hinner däcken på husvagnen eller släpet inte bli nedslitet innan det torkar ut, och sprickor uppstår. Därför är det extra viktigt att undersöka däcken noggrannare än bara en snabb blick över axeln. Även om däckmönstret ser bra ut kan ett ett dåligt och gammalt däck leda till ”tråkigheter”.
Vi hjälper dig gärna att inspektera dina däck – såklart helt kostnadsfritt.

Vi har ett komplett urval av däck till bra pris, både billiga budgetdäck och lite bättre premiumdäck.
Kvalitetsdäck monterat, balanserat och klart på fälg, är vår absolut vanligaste beställning.

I våra priser ingår alltid:

– Däckmontering på fälg
– Balansering
– Omhändertagande av ev. gamla däck

Ring oss för pris på dina däck

Husvagnsdäck

Vanliga problem

Många husvagnar används inte regelbundet och kan stå i flera år utan att de används. Om däcken är gamla kan det torka ut, och torrsprickor uppstår, men även däckmönstret kan vara nedslitet.
Därför är det extra viktigt att undersöka däcken noggrannare än bara en snabb blick över axeln. Även om däckmönstret ser bra ut kan ett ett dåligt och gammalt däck leda till tråkigheter.
Vi hjälper dig gärna att inspektera dina däck.

Om man vet med sig att man inte kommer att använda husvagnen på ett tag kan man, om man vill vara extra skonsam mot sitt fordon, välja att ta av däcken och förvara dem torrt och svalt, liggandes på sidan, eller upphängda på en vägg.

Vilka däck gäller?

Använder du husvagnen även under vinterhalvåret, eller enbart under sommaren? Det är en bra fråga att ställa sig eftersom reglerna för vinterväglag gäller för husvagnar, precis som för alla andra fordon. Det är alltså obligatoriskt att använda vinterdäck – dubbade eller odubbade med friktion- under perioden 1 december – 31 mars. Om du bara kör med husvagnen under sommaren och låter den stå i förvaring under vintern behöver du givetvis inte vinterdäck, utan det räcker med sommardäck eller kanske “året-runt-däck”.
En bil med odubbade däck får dra en husvagn med antingen odubbade eller dubbade vinterdäck.

Hur ska man välja däck?

Exakt information om hur mycket din husvagn får väga hittar du fordonets instruktionsbok.
För att ta reda på vilken däckdimension och viktklass som är den rätta för ditt fordon, bör du läsa av de däck som redan sitter där, annars rekommenderar vi dig att leta i instruktionsboken för ditt fordon.

Däckgruppen erbjuder en rad olika husvagnsdäck ur ett brett sortiment anpassade för din modell.

Däcktryck

En annan viktig punkt gällande husvagnsdäck, är däcktrycket, som varierar beroende på vilken slags husvagn du har. Problemet med att ha för lite däcktryck är att husvagnen rullar ostadigt och kan enklare komma i en okontrollerbar pendelrörelse.
Information om rätt däcktryck finns även den i fordonets instruktionsbok.